Dagens projekt!

Hallonmousse! Blir mitt första möte med gelatinblad. Återkommer med resultat och bild. Receptet jag ska använda kommer ur Laga Lätt.

Fylld fläskfilé

Igår kväll lagade jag fläskfilé i ugn. Jag hade ett recept som jag hittat på Matklubben i bakhuvudet men det blev mest improvisation.

Recept:
- en fläskfilé (ca 500 gr)
- 1 mozzarella
- 4 skivor parmaskinka
- några soltorkade tomater (hackade och gärna i marinad)
- 1 paket bacon
salt och peppar

Ansa filén och skär ett djupt snitt på längden så att den går att "fälla" ut. Hacka mozzarella, parmaskinka och soltorkade tomater och lägg på filén. Sätt ugnen på 200 grader. Stäng filén genom att linda bacon runtom (det var svårt att få den stängd men huvudsaken är att baconet täcker fyllningen och rullas runt filén). Bryn hastigt filéns undersida i stekpanna och lägg sedan över i en ugnsform. Stek i ugn i 20 minuter.
Patrick tyckte det var jättegott! Jag testar nog utan parma nästa gång då jag inte riktigt är förtjust i det. Men en väldigt enkel och god rätt!

Vad kan man äta på Fårö?

Ojojoj, vad jag tagit tid på mig att få till några inlägg på bloggen...
När vi var på Gotland bodde vi på Fårö och eftersom det finns förhållande vis få ställen att äta på där så tänkte vi att vi skulle äta oss igenom de som fínns.  Vi hann med fyra ställen, så det finns ett gäng kvar...
Den bästa maten under veckan var utan tvekan den vi grillade själva, bland annat mycket goda korvar som hette något i stil med "gotlänningar med ost" (inte det korrekta namnet men en bra beskrivning av vad de var)!

Vi tar dem i den ordning vi besökte dem!
"Kutens bensin" är´ett creperie som ligger i en lokal som tidigare varit bensinmack. Vi testade matcrepes, galetter, och de var helt ok. Inte de bästa vi ätit men stället i sig självt är värt ett besök! www.kuten.se 

Nästa ställe vi testade var Vinor krog och där åt vi brunch på midsommardagen. Det var riktigt riktigt bra! Dels var utbudet på buffén väldigt bra och fräscht och så var det ett väldigt trevligt ställe där det fungerade jättebra att ha syskonvagnen med på uteplatsen.

Patrick provar plättarna!

Patrick provar de amerikanska pannkakorna! www.vinor.se

Vi tänkte äta lunch på Vinor en dag också men eftersom juni inte räknas som högsäsong hade de än så länge bara kvällsöppet. Så då testade vi Carlssons istället. Både Vinors och Carlssons ligger vid Sudersand som är en av de bästa stränderna på Fårö.

Så, Carlssons: Jag tror att hela namnet är Carlssons Café & Restaurang och de servarar framför allt pasta och pizza men också dagens lunch. Den dagen vi var där var dagens lunch isterband och varken jag eller Patrick är några stora fantaster så vi bestämde oss för pasta (erkännas bör att vi kvällen innan testat pizzan och eftersom den var så god ville vi också kolla pastan...). Jag åt en tagliatella med kyckling och ugnsrostade grönsaker och det var verkligen gott. Så Carlssons är ett ställe jag skulle rekommendera, både för att hämta hem mat (som vi gjorde med pizzan) och för att sitta ute. De har en veranda och en trädgård. Dock ska man räkna med en del väntetid! Vi hade tur på lunchen och kom precis innan en grupp på 20 personer och när de hade beställt blev väntetiden för pizza ca en timme..

Midsommarafton firade vi på Lauters och där finns Lauters Bar & Kök. Återigen så var själva restaurangen stängd eftersom högsäsongen inte börjat men det jättetrevliga caféet som var inrett i en lada var öppet för lunch och gott fika. Vi åkte dit för en tidig lunch när vi varit och tittat på raukar. Lauters måste jag rekommendera som det mest barnvänliga stället av alla vi åt på! Enorma öppna gräsytor, bord i skuggan, hängmattor, får att titta på etc. Stora tjejen åt pannkakor (som jag i och för sig är genuint trött på att ge henne eftersom det, tillsammans med köttbullar, verkar vara vad många tror är det enda barn äter...) och vi åt västerbottenpaj och rostbiff med potatissallad.


Observera lilla tjejens fötter...

Riktigt god sommarmat med fräsch och god sallad till!

Det var de restauranger och caféer vi provade på själva Fårö. En dag åkte vi till Visby och där åt vi en lunch som var så pass intetsägande att jag inte ens minns vad stället hette...

MEN inte att förglömma: Stenugnsbageriet i Rute!!!



Vi  hade inte läst på. Hade vi gjort det så hade vi vetat att det fanns redan från början. Folk från halva Gotland vallfärdar dit för brödet, bullarna och de andra bakverken. Vi var ute och körde och såg skylten av en slump och när vi sedan skulle åka hem till Stockholm igen körde vi dit för att få med oss bröd och bullar hem...så bra är det! Det finns många stenugnsbagerier i Stockholm och brödet kan säkert konkurrera men inte bullarna. Jag är ingen bullfantast generellt men kardemummabullarna från Rute kommer jag drömma om ibland!



Om du kommer till Gotland så åk dit! Gott kaffe, goda mackor, fantastiska bullar och bra plats för barn att springa omkring på. Sedan köper du med dig grovt surdegsbröd, rågbröd och bullar hem! www.rutestenugnsbageri.se

Ja just det, på Fårö finns bageriet Sylvis döttrar och det bör inte heller missas. Under högsäsong är det kö för att köpa bröd på morgonen! www.sylvis.dinstudio.se

Mina slutsater om mat när man besöker Fårö är egentligen ganska enkla: man behöver inmte lämna ön för att hitta god mat! När det gäller mataffärer så finns en ICA butik på själva Fårö men den har ett ganska begränsat utbud. Men precis innan man kommer fram till färjan i Fårösund ligger en större ICA butik men riktigt bra utbud. Så klart ska man handla det man kan i affären på Fårö så att affären kan leva vidare!





Inlägg är på väg...

...från semestern på Fårö förra veckan kommer snart ett inlägg om mat. Måste bara få ned bilderna i datorn och fundera lite...

RSS 2.0